2009-09-02 18:11:39• hírek • Parajdi Andrea

Egyre népszerűbb a brazil harcművészet

Két évvel ezelőtt a szatmárnémetiek még csak hírből ismerhették a capoeira jellegzetességeit, sőt akkoriban még országos szinten is eléggé gyerekcipőben járt ez a brazil harcművészet. Jászváros után Szatmárnémetiben is létrejött egy hivatalos csoport, akik arra törekszenek, hogy a capoeira igazi hagyományait nálunk is megteremtsék.

Fennállása óta immár második alkalommal szervezett capoeira fesztivált a Capoeira Alto Astral csoport. Míg 2008-ban egy kisebb rendezvénnyel készültek, idén már nemzetközi szintre emelték az eseményt. Tavaly még csak az úgynevezett „keresztelőt" tartották meg, ahol a csoport résztvevői megkaphatták első övüket, amely jelzi, hogy a harcművészetben eljutottak egy bizonyos szintre. Idén, amellett, hogy új tagokat „kereszteltek", a régieket ezúttal a második fokozatot jelentő övekkel tüntették ki -tudtuk meg Ionut Adriantól, az Alto Astral edzőjétől, aki 2008 novembere óta Kolozsváron és Nagyváradon is szervezett capoeira csoportokat.

Az elmúlt hétvégén, augusztus 28 és 30 között megszervezett fesztiválon a szatmáriak, kolozsváriak és nagyváradiak mellett jelen voltak a Jászvárosi capoeirásokat is, valamint ezúttal is városunkba érkezett az Alto Astral csoport alapítója, a brazil mester Marco Antonio is, aki a kezdetek óta segíti a szatmárnémeti csoportot.

A helyi capoeirások edzője Ionut Adrian, hét évet élt Portugáliában, ott ismerkedett meg a capoeira harcművészettel és ott dolgozott együtt Marco Antonioval is, aki immár legalább húsz éve űzi ezt a küzdősportot.

-A capoeira művészet, tánc, harc, sport, kultúra és szociális eszköz is egyben, amelynek az egyes típusai lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá illő irányzatot. Nem lehetne egy szóval meghatározni. A capoeirát az különbözteti meg a többi küzdősporttól, hogy itt úgy kell harcolni, hogy közben nem érhetsz a másikhoz. A hangsúly tehát így a játékosságon, a koncentráción és az egészséges versenyen van - magyarázza Marco Antonio.


Másodjára rendezett fesztivált a Szatmárnémeti Capoeira Alto Astral csoport.
Ionut Adrian (balra) és a brazil mester Marco Antonio (jobbra)


Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki kiváló capoerista legyen? Kezdetben elég csupán a harcművészet iránti érdeklődés- mondják a hozzáértők. Aztán idővel meg kell tanulni a trükkös mozdulatokat, tudni kell capoeira dalokat énekelni, tudni kell hangszereken játszani és hangszereket készíteni, ezeken kívül pedig ismerni kell a brazil kultúrát és Brazília történelmét. -Különböző típusú órákat tartunk, hol csak a hangszerekre és a zenére, hol pedig csak a mozdulatokra koncentrálunk. A lényeg, hogy a csoport tagjai tudják teljes egészében elsajátítani a capoeira művészetét -fűzi hozzá Ionut Adrian, edző, akinek az a célja, hogy ezt a brazil harcművészetet minél szélesebb körben elterjessze. „A fesztiválok mellett különböző bajnokságokat, táborokat és egyéb gyerekprogramokat akarunk szervezni. Elképzeléseinknek csak a csillagos ég szabhat határt".

A küzdősport, illetve a különleges brazil életstílus iránt érdeklődők nemtől és kortól függetlenül kipróbálhatják a capoeirát. Jelentkezni lehet Ionut Adrian edzőnél a 0743200490 -es telefonszámon. Aki többet szeretne megtudni a szatmárnémeti csoportról a capoeiraaltoastralromania.wordpress.com oldalon böngészhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: